gsperformance@abv.bg     0888622697       

Купе

    

     С течение на времето по боята на вашия автомобил се натрупват редица несъвършенства причинени, както от външни фактори, така и от самите нас. Неминуемо тези въздействия оставят следи, които постепенно се натрупват и външността на колата добива захабен, амортизиран вид. Оксидацията и помътняването на лака придават матов изглед, което променя  цвета и нюанса на боята.


      Красивият външен вид изисква грижи и правилна поддръжка. Коригирането на този изхабена вече повърхност ще върне блясъка на вашия автомобил и той ще изглежда като нов.  Не всеки  знае какво представлява обработката  на лака така наречения „Детайлинг”. На повечето хора в България  процеса е познат като пастиране и полиране. Като цяло (общо погледнато) процеса се състои  в заличаване на различните дефекти  по лака с последващо изглаждане на повърхността му  до перфектна прозрачност и гланц.  


      Услугата, която предлагаме е корекция на несъвършенствата по лака и връщане на красивия външен вид на автомобила. Дефектите, които трябва да бъдат коригирани попадат в две основни категории: 

                  
      1. Над повърхността- замърсяване, дървесни сокове, спрейване, лак от съседно боядисан детайл и др.   
      2. Под повърхността-различни по големина драскотини причинени от миене и подсушаване на колата, окисление, варовикови и птичи петна и т.н.


      Над повърхностните свързани с лака замърсители, често не могат да се видят, но могат да се усетят с ръка.  Те не могат да се отстранят с измиване, остават на повърхността като леки грапавинки и се трупат. Най-добре може да усетите този дефект след пребоядисване на някой детайл от колата ви. Обикновено майсторите бързат или икономисват и не облепят добре цялата кола. При пръскането на лака опушват непокритата част от колата, което не можете да измиете никога. Прокарвайки пръсти по тези повърхности, те се усещат грапави като фина шкурка.

 

    

     Под повърхностните дефекти не могат да се усетят, но могат да се видят, особено на слънчева светлина. Всеки автомобил изглежда добре на сянка, за това инспектирайте вашия автомобил на пряка слънчева светлина или друг светлинен източник

 

    

     Етапите или стъпките на корекцията,която ви предлагаме са три вида:

  1.           1.Пастиране
  2.           2.Полиране
  3.           3.Защита

 

   

Пастиране


          Чрез пастирането се обработва най-горния, наранен пласт на лака, който загрозява вашата боя. Тази стъпка е една от най-важните и критични, защото незнанието или неподходящите инструменти могат да съсипят, протъркат или унищожат лака ви изцяло.

 

    

      Добрата корекция изисква висока степен на умения, опит и концентрация. Извършена правилно тя  е напълно безопасна и няма никакви последствия за боята, напротив  може да преобрази външния вид на колата. За това изборът ви на детайлър е от съществено значение.
      Много фирми или физически лица предлагат услугата пастиране, пише го почти на всяка автомивка, но обикновено резултатите са незадоволителни, боята на слънце изглежда „навъртяна”, а лакът ненужно изпилен и след няколко измивания колата придобива същия вид.  Причина за краткотрайния ефект е използването на пасти с филери, които на практика само запълват драскотините и още на първото измиване “измамата” лъсва. Загуба на пари,  време и нерви от ваша страна.

 

    

Полиране


      Това е следващият етап от обработката на боята. Полирането е процес, при който вече изчистеният лак се изглажда до перфектен гланц и красота. Тази стъпка обикновено се пропуска или пренебрегва от повечето „майстори” поради ред причини. Получава се ето това:

 

    

      Особено добре се забелязва на тъмни цветове и слънчева светлина.


      Причината за това, е че абразива и грубата гъба оставят повърхността на лака неизгладена. Погледнато под микроскоп повърхността е чиста, но неравна, грапава. Този дефект трудно ще се забележи на сянка, колата изглежда добре, изчистена и лъскава, но на пряка светлина той е ясно видим.  Неразбирането на процеса, липсата на подходящите материали и спестяването на време са най-честите причини за този резултат. Повечето пастирани коли в България са с такива холограми.


  

 

    

     На следващата снимка ясно се вижда разликата между полираната и неполираната част.  

 

    

     GS PERFORMANE – за нас тази стъпка е най-важна и задължителна, защото тук се получава красотата и дълбочината на боята. Ние не парвим разлика в стъпките полиране и пастиране, това за нас е един цялостен процес и е така за повечето професионалисти в детайлинга. Полираният автомобил привлича погледите с бляскавия си вид и перфектна отразяваща повърхност, той не може да остане незабелязан, той е показател за индивидуалност и стил.

 

 

     GS PERFORMANCE  ще ви предложи едно различно отношение към вашата кола:

  •           - поддържаме разнообразен асортимент от пасти и вакси, за да се гарантира правилна работа.
  •           - непрекъснато проучваме пазара за нови продукти и техники.
  •           - гарантираме резултатите-ако на финала не е както е уговорено и клиента не е доволен, услугата не се заплаща.
  •           - ние действително коригираме дефектите, а не ги маскираме.
  •           - използваме съвременни пасти за корекция щадящи максимално лака.
  •           - ние обичаме работата си, работим със страст и удоволствие.

     Клиентите, които ни се доверяват ще останат очаровани  от високото ниво на работа и качеството на услугите, които предлагаме.